Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Αίτημα της WWF για να σταματήσει το εμπόριο τίγρεων σε ολόκληρο τον κόσμο

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF σε συνεργασία με την Ένωση Ζωολογικών Κήπων της Γερμανίας κάνουν προσπάθεια για την απαγόρευση εμπορίου τίγρεων.

«Το παράνομο ή κακώς ρυθμισμένο εμπόριο τίγρεων και οργάνων ή μερών τους αποτελεί επίσης απειλή για τα τελευταία άγρια ζώα μέσω της λαθροθηρίας», δήλωσε σήμερα ο Άρνουλφ Κένκε, επικεφαλής προστασίας ειδών της «WWF Germany» στον ζωολογικό κήπο της Λειψίας, όπου η WWF παρουσίασε την έκθεσή της για το εμπόριο τίγρεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η Ευρώπη είναι επίσης κόμβος διεθνούς εμπορίου τίγρεων. Ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ήταν από τους 30 μεγαλύτερους εξαγωγείς και εισαγωγείς τίγρεων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της WWF, στην ΕΕ επιτρέπεται η εξαγωγή τίγρεων σε τρίτες χώρες για εμπορικούς σκοπούς. Σύμφωνα με την παραπάνω έκθεση, 43 από τις συνολικά 187 ζωντανές τίγρεις που εξήχθησαν μεταξύ 2013 και 2017 αποτέλεσαν αντικείμενο εμπορικών σκοπών, όπως η αναπαραγωγή, από ιδιώτες ιδιοκτήτες.

Σε αυτές πρέπει να προστεθούν επίσης 73 τίγρεις που έχουν καταλήξει σε τσίρκο, πάρκα ψυχαγωγίας και περιοδεύοντα σόου ζώων σε όλο τον κόσμο, για παράδειγμα στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, την Κίνα, τη Σιγκαπούρη, τη Ρωσία και την Τουρκία. Επιπλέον, έγιναν 95 κατασχέσεις προϊόντων τίγρης.

Κατά την WWF, η γούνα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ως τρόπαιο όπως επίσης το πέος και τα οστά τους ως υποτιθέμενα φάρμακο. Η Σύμβαση της Ουάσινγκτον για την προστασία των ειδών, απαγορεύει όμως το εμπόριο  προϊόντων τίγρης.

«Σύμφωνα με το "Σύστημα Πληροφοριών για Ζωολογικούς Κήπους", 199 τίγρεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή  σε ευρωπαϊκούς ζωολογικούς κήπους. Πέρα από τους ζωολογικούς κήπους, υπάρχουν όμως και πολλές τίγρεις οι οποίες εκτρέφονται από ιδιώτες. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε καν τον ακριβή αριθμό και πού βρίσκονται, αφού κάθε χώρα έχει διαφορετικούς εθνικούς κανονισμούς», πρόσθεσε ο Kένκε.

«Λίγες μόνο χώρες της ΕΕ έχουν καταγράψει τον αριθμό των ιδιοκτητών των αιλουροειδών αυτών και των ιδιωτών εκτροφέων. Υπάρχουν κενά στην ιδιωτική και εμπορική εκτροφή τους που πρέπει να συμπληρωθούν», πρόσθεσε ο Γιοργκ Γιούνχολντ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ζωολογικών Κήπων και Διευθυντής του ζωολογικού κήπου της Λειψίας.

Ο Γιούνχολντ τόνισε επίσης ότι οι κανονισμοί στη Γερμανία επαρκούν. «Η τεχνογνωσία και τα εργαλεία για την υπεύθυνη διαχείριση των άγριων ζώων που βρίσκονται σε ανθρώπινα χέρια υφίστανται και αν εφαρμοσθούν σε όλη τη χώρα, μπορούν σε γενικές γραμμέςνα βοηθήσουν στην πρόληψη του λαθρεμπορίου. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη δυνατοτήτων ελέγχου και επιβολής του νόμου».

Τέλος, ο Κένκε τόνισε πως «σύμφωνα με την WWF, περίπου 3.890 τίγρεις ζουν σήμερα στην άγρια φύση. Ένας σημαντικά υψηλότερος αριθμός αυτών των μεγάλων αιλουροειδών βρίσκεται παγκοσμίως σε ιδιωτικά χέρια και δεν ελέγχονται επαρκώς».

Tags
Back to top button