Με τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον να απειλούν κυρίως τους εμβολιασμένους, αφού είναι η συντριπτική πλειοψηφία, γνωστά «γεράκια» του εμβολιαστικού κινήματος και κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένα πού ένα σχετικά μικρό ποσοστό πληθυσμού (λιγότερο από 3 εκατομμύρια) έχει μείνει χωρίς εμβόλιο, προειδοποιώντας όσους διστάζουν ή απλά δεν θέλουν να εμβολιαστούν, ότι τους περιμένουν βαριές συνέπειες.
Κατά τα άλλα ο αναγκαστικός εμβολιασμός είναι… αντισυνταγματικός.
Το γεγονός ότι η Όμικρον δεν «δίνει» προς το παρόν στοιχεία βαρειάς νόσησης, σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, δεν φαίνεται να τους αποθαρρύνει.
"Δεν πρέπει να μας κάνει επ΄ουδενί να εφησυχάζουμε", λένε, "αφού είναι αποδεδειγμένα «σούπερ μεταδοτική» και άρα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβαρύνει το ήδη «κουρασμένο» – έως και εξαντλημένο – από την Δέλτα σύστημα υγείας, σε περίπτωση που μεταδοθεί ο ιός σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες"
Επομένως δεν είναι οι μη εμβολιασμένοι που τους ανησυχούν αλλά το «κουρασμένο» από την εκδίωξη 7.000 υγειονομικών ΕΣΥ, το οποίο -υποτίθεται- ότι θα καταρρεύσει από τους μη εμβολιασμένους οι οποίοι όμως πρακτικά βρίσκονται σε lockdown.
Παράλληλα, σε όλο τον κόσμο και, κυρίως στην Ευρώπη, και φυσικά επειδή η Ελλάδα είναι… «ευρωπαϊκή» χώρα, συζητείται έντονα η επέκταση της αναγκαστικότητας του εμβολιασμού, άρα τι καλύτερη δικαιολογία να τον εφαρμόσουμε και εδώ.
Τι εξετάζεται για την αντισυνταγματική υποχρεωτικότητα στην Ελλάδα
Σχετικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στη χώρα μας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανέφερε πως συζητείται η έμμεση υποχρεωτικότητα σχετικά με την αναμνηστική δόση για το σύνολο του πληθυσμού.
Και τόνισε χαρακτηριστικά: «Στους επτά μήνες, όποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση, θα λογίζεται ως μη εμβολιασμένος».
Όσο για το πρόστιμο για την πρώτη δόση στους άνω των 60 ετών, ο υπουργός ανέφερε πως ένα 25% έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού, ενώ προφήτευσε η «δυναμική» είναι να γίνει 40% μέχρι τον Φεβρουάριου.
Ο κ. Πλεύρης τόνισε, πάντως, ότι εξετάζεται η υποχρεωτικότητα μόνο σε ηλικιακές κατηγορίες και όχι σε επαγγελματικές.
Αφηνίασαν οι ειδικοί. Αναγκαστικοί εμβολιασμοί εδώ και τώρα τώρα
Παράλληλα, θα εξεταστεί και πάλι το θέμα σχετικά με τις ελευθερίες των ανεμβολίαστων, καθώς ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, την Τετάρτη, ήθελε να περιορίσει εντελώς όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και να μην μπορούν να κυκλοφορούν ούτε έξω, αφήνοντας μόνο τους εμβολιασμένους να μεταδίδουν τον ιό ο ένας στον άλλο.
Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι, προς το παρόν, δεν μιλάμε για παρατεταμένα μέτρα, ωστόσο, αν χρειαστεί θα παραταθούν.
Προς το παρόν, πάντως, με την επέλαση της Όμικρον, οι ειδικοί περιμένουν να δουν τι διασωληνώσεις και τι νοσηλείες θα δώσουν τα κρούσματα της νέας παραλλαγής και αν θα δώσουν αυτά που θέλουν ή όχι.
Σύμφωνα με τον Νίκο Καπραβέλο, διευθυντή στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, αυτό που έχει σημασία είναι πως θα μεταφραστεί αυτό το «τσουνάμι κρουσμάτων» σε νοσηρότητα.
Η κατάσταση στο σύστημα υγείας δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, τόνισε μιλώντας στον Σκάι, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για περιορισμό της ανθρώπινης δραστηριότητας. Θέλοντας να περιγράψει την κατάσταση στα νοσοκομεία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο «επόμενος ασθενής στο Παπανικολάου θα διασωληνωθεί στο διάδρομο και ο μεθεπόμενος στο parking του νοσοκομείου»
«H υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα μας σώσει» ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει ποιους εννοεί ως «εμάς» τους εμβολισμένους ή τους μη εμβολιασμένους. προσθέτοντας ότι η επέκταση θα μπορούσε να γίνει και ηλικιακά, αλλά και σε κατηγορίες.
Φυσικά υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τάχθηκε και ο γνωστός για τις ακραίες του απόψεις καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Όπως εξήγησε «και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε το δημοκρατικό δικαίωμα στο θάνατο, το δικαίωμα δηλαδή κάθε πολίτη να μην εμβολιάζεται και να πεθάνει αυτός αντί να σκοτώσει συμπολίτες. Αυτό το δικαίωμα δεν το δίνουμε σε έναν οδηγό αυτοκινήτου και τον υποχρεώνουμε να φοράει ζώνη»
Και αναρωτήθηκε ο κ. Βασιλακόπουλος: «Έαν είχαμε εμβολιαστεί οι πάντες, θα μας ένοιαζαν πόσα κρούσματα θα είχαμε; Τι πίεση θα είχε το σύστημα υγείας;»
Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, είπε ότι θα φέρουν μικρή μείωση:
«Θα βγούμε στο μπαρ έως τις 12 και μόλις κλείσουν θα πάμε στην πλατεία, μετά θα απαγορεύσουμε την κίνηση στην πλατεία και μετά θα οργανώσουμε πάρτι στο σπίτι. Τα έχουμε ξαναδεί αυτά»
Ο καθηγητής τόνισε, μιλώντας στον Σκάι, ότι έτσι αγοράζουμε λίγο χρόνο. «Εάν θέλουμε να αγοράσουμε χρόνο, πρέπει αύριο να βγούμε και να πούμε υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους».
Από την άλλη πλευρά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε ότι δεν υπάρχει θάνατος από την Όμικρον στην Ελλάδα.
Ο Χ.Γώγος, μίλησε στο MEGA, για το πότε πρέπει να κάνει κάποιος μοριακό τεστ ή rapid, την μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμιρκον αλλά και για το άνοιγμα των σχολείων.
«Ο μεγάλος στόχος αυτή τη στιγμή είναι να περιοριστούμε στα σπίτια μας όσοι είμαστε θετικοί και να μην εκθέτουμε τους ανθρώπους μας στον ιό. Επομένως, οτιδήποτε μέτρο έχει να κάνει με τον περιορισμό της κινητικότητας είναι πολύ σημαντικό. Γι αυτόν τον λόγο, όταν κάποιος ο οποίος δεν νοσεί για πρώτη φορά – καθώς όταν κάποιος νοσήσει για πρώτη φορά πρέπει αναγκαστικά να κάνει PCR test, τόσο γιατί πρέπει να δηλωθεί όσο και για να βγάλει τα απαραίτητα πιστοποιητικά – ή είναι εμβολιασμένος, βρίσκεται στο σπίτι του και έχει ένα θετικό rapid test, αυτό επαρκεί. Να μη κανει μοριακο τεστ, να κάτσει στο σπίτι», ανέφερε αρχικά ο κ. Γώγος.
«Δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τη «Δέλτα», αυτή τη στιγμή μπορεί η Όμικρον να είναι στο 70%, ωστόσο υπάρχει ένα 30% εξίσου επικίνδυνο που αφορά την Δέλτα, η οποία σιγά σιγά υποκαθίσταται από την Όμικρον. Η Δέλτα θα καθυστερήσει να φύγει, είναι πολυ μολυσματική και σοβαρή νόσος, όπως έχουμε δει», τόνισε ο κ. Γώγος.
«Η Όμικρον καθαυτή προκαλεί πιο ήπια νόσο. Τα δεδομένα αφορούν νέα άτομα ηλικιακά χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Όταν η νόσος περάσει σε ανεμβολίαστους και με υποκείμενα νοσήματα, τότε δεν αποκλείεται να είναι μολυσματική. Πρόκειται για ένα λοιμώδες νόσημα και πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε θάνατο από την Όμικρον στην Ελλάδα», συμπλήρωσε, χαλώντας λίγο την εικόνα καταστροφής των υπολοίπων.