Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

ΑΑΔΕ: Ασφυκτικές επιβαρύνσεις και δυσανάλογη κατανομή - Φτωχοποίηση των Ελλήνων

Ενδεικτικά, το 17,6% των νοικοκυριών, περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, πλήρωσαν το 77,13% των φόρων το 2016, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Την ίδια στιγμή το 2015 (δηλώσεις 2016) αυξήθηκαν κατά 34.000 τα νοικοκυριά που δήλωσαν ότι πέρασαν τη χρονιά με μηδενικό εισόδημα. Συνολικά 1 στους 10 δεν είχε ούτε ένα ευρώ εισόδημα, ενώ 1 ένα στα 5 νοικοκυριά στη χώρα μας δήλωσε πως το 2015 ζούσε με λιγότερα και από 1000 ευρώ το χρόνο.

Ασφυκτικές επιβαρύνσεις και δυσανάλογη κατανομή εναντίον των πάλαι ποτέ μεσαίων στρωμάτων αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τις φορολογικές δηλώσεις των Ελλήνων που έφερε στο φως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Τρεις στους τέσσερις φορολογούμενους δήλωσαν το 2016 εισοδήματα ως 12.000 ευρώ. Γι' αυτά τα εισοδηματικά κλιμάκια, το αφορολόγητο το οποίο το 2015 παρέμενε ενιαίο στα 9.545 ευρώ (ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών) περιόρισε στο ελάχιστο τις επιβαρύνσεις. Αυτό αλλάζει καθώς το μεγαλύτερο μέρος αυτών των νοικοκυριών θα μπει από φέτος στο κάδρο των επιβαρύνσεων μετά την μείωση του αφορολογήτου.

Ήδη στα φετινά εκκαθαριστικά που θα αφορούν στις δηλώσεις εισοδήματος του 2016, οι φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα θα πληρώσουν περισσότερα λόγω της περυσινής, πρώτης μείωσης του αφορολόγητου. Έτσι, ένας άγαμος με εισόδημα 700 ευρώ το μήνα θα πληρώσει το 2017 περίπου 200 ευρώ φόρο παραπάνω σε σύγκριση με το 2016 με βάση τις αλλαγές που ψηφίστηκαν πέρυσι για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Από το 2020 (ή από το 2019 αν δεν επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2018) το αφορολόγητο για τον άγαμο θα υποχωρήσει από τις 8.636 ευρώ στις 5.636 ευρώ. Η αλλαγή αυτή θα φέρει ετήσιες απώλειες από 650 ευρώ για όσους βγάζουν από μόλις 500 ευρώ το μήνα και πάνω. Ειδικά όμως για τους χαμηλοσυνταξιούχους η συνδυαστική απώλεια και από τη μείωση των συντάξεων ενδέχεται να ξεπεράσει για κάποιες κατηγορίες ακόμη και τα 1.200 ευρώ ετησίως.

Μηνιαίες αναλύσεις αντί για αποδείξεις

Για το χτίσιμο του αφορολόγητου το 2017 (δηλώσεις 2018) μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα πρέπει στο εξής να συγκεντρώνουν μηνιαίες αναλύσεις τραπεζών για τις δαπάνες που έκαναν και θα κάνουν είτε μέσω καρτών (πιστωτικών ή χρεωστικών) είτε μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking).

Με απόφαση της ΑΑΔΕ δεν χρειάζεται πια να κρατάμε χάρτινες αποδείξεις για το 2017 στο πλαίσιο της προσπάθειας για την εξάπλωση της χρήσης του πλαστικού χρήματος. Αυτό σημαίνει ότι όσες αποδείξεις μάζεψαν από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι είναι άχρηστες για φορολογικούς λόγους.

Στις δαπάνες που θα χτίζουν το αφορολόγητο του 2017 μέσω πλαστικού χρήματος θα περιλαμβάνονται σχεδόν όλα τα έξοδα για αγορές αγαθών και για υπηρεσίες. Έτσι, στις δηλώσεις του 2018 (εισοδήματα 2017) οι φορολογούμενοι θα κληθούν πλέον να δικαιολογήσουν με τις μηνιαίες αναλύσεις των τραπεζών τα εξής ποσοστά:

- 10% του ετησίου εισοδήματος, για εισόδημα ως 10.000 ευρώ,

- 15% του κλιμακίου εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και

- 20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισόδημα

Tags
Back to top button