Μπορεί να συμπληρώθηκαν σήμερα 76 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Διστόμου, στις 10 Ιουνίου 1944, οπότε πάνω από 200 άμαχοι, ανάμεσά τους βρέφη και γυναίκες έχασαν μαρτυρικά τη ζωή τους από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, ωστόσο οι νεκροί του αποτρόπαιου εγκλήματος δεν έχουν δικαιωθεί ακόμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πανδημία του κορονοϊού καθυστέρησε δύο δίκες που θα διεξάγονταν τον Απρίλιο και τον Ιούνιο στην Ιταλία και θα διεκπεραίωναν τις τυπικές εκκρεμότητες για την απόδοση σημαντικού μέρους του ποσού των περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ, που διεκδικεί η ελληνική πλευρά ως αποζημίωση.
«Απομένει μόνο να αποφανθεί η Ιταλική Δικαιοσύνη εντός των επόμενων μηνών καθότι σημειώθηκε καθυστέρηση λόγω της πανδημίας, για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η κατάσχεση και η απόδοση στους Διστομίτες των χρημάτων που βρίσκονται στον δεσμευμένο λογαριασμό των γερμανικών σιδηροδρόμων, τα οποία τους ανήκουν με βάση τις δικαστικές αποφάσεις. Τίποτα, ωστόσο, δεν μπορεί να αλλάξει τη φορά των πραγμάτων» επισημαίνει στο Sputnik ο Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.
Όπως θυμάται, ο εμβληματικός αγώνας του δικηγόρου Γιάννη Σταμούλη και των θυμάτων του Διστόμου, μετά από την ιστορική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου το 2000 και την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να παράσχει άδεια εκτέλεσής της στην Ελλάδα, μεταφέρθηκε στην Ιταλία.
Μετά από σκληρό αγώνα και αλλεπάλληλες αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας έχει ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την οριστική δικαίωση των Διστομιτών.
«Η απόφαση, δε, του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ιταλίας (3.9.2019) που αφενός απέρριψε εκ νέου την εφαρμογή του προνομίου της κρατικής ασυλίας (ετεροδικία, state immunity) σε περιπτώσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και αφετέρου δεν δέχθηκε τον ισχυρισμό των Γερμανικών Κρατικών Σιδηροδρόμων ότι, τάχα, είναι ιδιωτική εταιρεία, έθεσε οριστικά τα θεμέλια για την τελική δικαίωση των Διστομιτών» σημειώνει.
Ο Αριστομένης Συγγελάκης αναφέρεται σε μια σύγχρονη προσπάθεια επανεγγραφής της ιστορίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
«Τα τελευταία χρόνια με πόρους του γερμανικού κράτους επιχειρείται η δυσφήμιση της Εθνικής Αντίστασης, η σχετικοποίηση των ναζιστικών εγκλημάτων και η μετάθεση της ευθύνης για τις γερμανικές ωμότητες από τους θύτες στα θύματα! Πρόκειται για ένα ευρύτερο εγχείρημα αναθεώρησης και αντιδραστικής επανασυγγραφής της Ιστορίας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, εναντίον του οποίου πολέμησε με γενναιότητα και σθένος σε όλη του τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος. Όμως απέναντι στις μεθοδεύσεις των γερμανικών κυβερνήσεων βρίσκεται η αλήθεια του Δικαίου και της Ιστορίας».
Παράλληλα, αναφέρεται στο μήνυμα της σημερινής ημέρας, που κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει.
«Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των 218 θυμάτων της Σφαγής του Διστόμου. Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, που στην πλειοψηφία τους ήταν γυναίκες και παιδιά. Η Σφαγή του Διστόμου είναι ένα από τα πιο ειδεχθή, ένα από τα πιο κτηνώδη και αποτρόπαια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία στην Ελλάδα αλλά, δυστυχώς, αρνείται να αναγνωρίσει εμπράκτως η δημοκρατική Γερμανία, περιοριζόμενη σε υποκριτικές, κενές περιεχομένου, δηλώσεις.
Αντί για την απόδοση Δικαιοσύνης και Αποζημίωσης, αντί, δηλαδή, της έμπρακτης μεταμέλειας για τα εγκλήματα του Γ' Ράιχ, που θα στείλει παντού ένα ισχυρό μήνυμα θωράκισης της δημοκρατίας και αποτροπής της διάπραξης νέων ανάλογων εγκλημάτων, η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας (Ο.Δ.) της Γερμανίας βαδίζει στον ολισθηρό δρόμο της παραχάραξης της Ιστορίας και της προσπάθειας ενταφιασμού της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.
Όπως προκύπτει από την απάντηση, το 1995, της Ο.Δ. της Γερμανίας στο αίτημα του Αργύρη Σφουντούρη για την καταβολή αποζημιώσεων η Σφαγή του Διστόμου, για την γερμανική κυβέρνηση ήταν, απλώς, "αναπότρεπτα γεγονότα στο πλαίσιο πολεμικών επιχειρήσεων" και, συνεπώς, τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας δεν δικαιούνται αποζημίωσης! Στην άποψη αυτή δυστυχώς η Ο.Δ. της Γερμανίας εμμένει έως σήμερα προσβάλλοντας βάναυσα τη μνήμη των θυμάτων του Διστόμου και συνολικά των θυμάτων του ναζισμού στην Ελλάδα».
Κινητικότητα σε Ρέθυμνο και Αίγιο
Το θετικά νέα δεν σταματούν εδώ για τις αποζημιώσεις. Στο αμέσως επόμενο διάστημα οι νομικοί εκπρόσωποι των οικογενειών των θυμάτων των Ολοκαυτωμάτων του νομού Ρεθύμνης και του Αιγίου, που έχουν στα χέρια τους επίσης αμετάκλητες αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης, προχωρούν στην επίσημη επίδοση των αποφάσεων αυτών στο γερμανικό κράτος.
«Αξιώνουν, συνακόλουθα, από την ελληνική κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων παρέχοντας άδεια για την κατάσχεση και εκπλειστηριασμό της περιουσίας του γερμανικού Δημοσίου στην Ελλάδα» σχολιάζει ο Α. Συγγελάκης.
Και προσθέτει:
«Λίγο πριν η οριστική δικαίωση των θυμάτων του Διστόμου γίνει πράξη, ανοίγοντας τον δρόμο και για τα θύματα των άλλων Ολοκαυτωμάτων της χώρας, ως κίνημα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών διατηρούμε την ενότητα και την ομοψυχία μας και στηρίζουμε ανεπιφύλακτα το Δήμο Διστόμου, τους εκπροσώπους των θυμάτων και τον δικηγόρο Χοακίμ Λάου που έχει πετύχει ιστορικής σημασίας δικαστικές νίκες στην Ιταλία. Ενισχύουμε τους δεσμούς μας και τη συνεργασία μας με συλλογικότητες και πολίτες από τη Γερμανία, που αξιώνουν την απόδοση Δικαιοσύνης στην Ελλάδα και δίνουμε μαζί τους έναν αγώνα που λειτουργεί ως γέφυρα, αντιφασιστική και δημοκρατική, μεταξύ των δύο λαών και όλων των λαών.
Παραμένουμε προσηλωμένοι και αταλάντευτοι στον ιερό μας αγώνα και κάνουμε σαφές ότι διχαστικές και αποπροσανατολιστικές παρεμβάσεις, απ’ όπου κι αν προέρχονται, δεν γίνονται ανεκτές! Και καλούμε, για μία ύστατη φορά, το γερμανικό κράτος να αντιληφθεί ότι χωρίς Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση δεν θα απαλλαγεί ποτέ από το άγος των ναζιστικών εγκλημάτων. Και την ελληνική κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι μόνο η σθεναρή διεκδίκηση των εθνικών δικαίων τιμά την ένδοξη Ιστορία της και κάνει τη χώρα μας σεβαστή σε όλους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης «Δίστομο 10 Ιουνίου 1944 - 10 Ιουνίου 2020» για την 76η επέτειο που διοργανώνει ο δήμος Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας είναι προσαρμοσμένες στα μέτρα προφύλαξης λόγω κορονοϊού.