Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα προχωρήσει στην έκδοση νέων ελληνικών ομολόγων πενταετούς διάρκειας η οποία θα τελεί υπό «αγγλικό δίκαιο» όπως και η αντίστοιχη του 2014.
Η επιλογή αυτή έγινε για τεχνικούς αποκλειστικά λόγους που σχετίζονται με την προσπάθεια η νέα έκδοση να είναι ελκυστική στους επενδυτές, να έχει το χαμηλότερο δυνατόν επιτόκιο, αλλά και να ενσωματώνει τα ίδια χαρακτηριστικά με τα ήδη διαπραγματεύσιμα ομολόγα, ώστε να έχει διασφαλισμένη εμπορευσιμότητα.
Η διαφορά των ομολόγων που τελούν υπό αγγλικό δίκαιο είναι πως ενσωματώνουν Ρήτρες Συλλογικής Δράσης (Collective Action Clause), προκειμένου να καθίσταται δυνατή η διαδικασία τροποποίησης των όρων αποπληρωμής των ως άνω ομολόγων με την έγκριση από μια ενισχυμένη πλειοψηφία των ομολογιούχων, χωρίς να μπορεί να εμποδιστεί από μια μειοψηφία.
Να σημειωθεί πως με το Νόμο 4050/2012 οι σχετικές ρήτρες εισήχθησαν στο Ελληνικό Δίκαιο επιτρέποντας την τροποποίηση των όρων των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των ομολογιούχων, αλλά της αυξημένης πλειοψηφίας τους (2/3), εφόσον συναινεί και ο εκδότης (Ελληνική Δημοκρατία).
Υπογραμμίζεται πως το άρθρο 12 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), την οποία υπέγραψαν στις 2 Φεβρουαρίου 2012 όλα τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013 Ρήτρες Συλλογικής Δράσης πρέπει να περιλαμβάνονται σε όλους τους νέους τίτλους του δημοσίου της ζώνης του ευρώ με διάρκεια πάνω από ένα έτος.
Έτσι, στο πλαίσιο των ανωτέρω η νέα έκδοση θα αγγλικού δίκαιου και με τις ίδιες ρήτρες που προβλέπονταν για τα ομόλογα που προέκυψαν μετά το PSI το 2012, αλλά και με τα χρεόγραφα που εξέδωσε το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά, με βασικό στόχο να μην τεθεί ζήτημα «νομικής ασφάλειας» το οποίο θα αποθάρρυνε τους επενδυτές από το να μετάσχουν στην έκδοση.
Η υιοθέτηση όμοιων χαρακτηριστικών για τα νέα πενταετή ομόλογα, θα διασφαλίσει ότι η υπερβάλλουσα ζήτηση εκ μέρους των επενδυτών θα στραφεί και προς τα παλαιά ομόλογα, αυξάνοντας τις τιμές τους στη δευτερογενή αγορά και οδηγώντας έτσι σε περαιτέρω πτώση των αποδόσεών τους.
Να σημειωθεί πως σήμερα το δεκαετές ομόλογο καταγράφει απόδοση 5,3%, ενώ η διαφορά απόδοσης σε σχέση με τον γερμανικό ομόλογο αναφοράς, το λεγόμενο spread, είναι στις 477 μονάδες βάσης, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2014.