Έντονο προβληματισμό προκαλούν στην κυβέρνηση οι εικόνες που είδαν και χθες το φως της δημοσιότητας, κυρίως έξω από τράπεζες, αλλά και σε λαϊκές αγορές, όπου ο συνωστισμός ιδίως των ηλικιωμένων υπήρξε χαρακτηριστικός. Οι εικόνες αυτές σήμαναν συναγερμό στο Μαξίμου, όπου με αλλεπάλληλες συσκέψεις εξετάστηκαν οι τρόποι αναχαίτισης του φαινομένου.
Ο προβληματισμός στο Μαξίμου οφείλεται σε δύο δεδομένα: πρώτον, στο φόβο χαλάρωσης των μέτρων. Ήδη βαδίζουμε εντός της τρίτης εβδομάδας από τότε που ελήφθησαν μέτρα και έχει αλλάξει άρδην η ζωή των πολιτών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεύτερος προβληματισμός είναι το κομμάτι επαρχία. Η χθεσινή καραντίνα που τέθηκε σε χωριά της Καστοριάς, αλλά και η Ξάνθη, δείχνει πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά μπορεί να υπάρξουν επικίνδυνες εστίες και στην επαρχία.
Πλην των μέτρων, το άλλο κομμάτι όπου η κυβέρνηση δίνει καθημερινά μάχη είναι αυτό της επάρκειας στο υγειονομικό κομμάτι, τόσο σε ΜΕΘ όσο και σε υγειονομικό υλικό. Χθες ολοκληρώθηκε η παραλαβή των 13,5 εκατομμυρίων προστατευτικών μασκών από την Κίνα, που αποκτήθηκαν ύστερα από δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση.
Τα πιθανά νέα μέτρα που εξετάζονται είναι:
- - Ο τρίωρος χρονικός περιορισμός σε κάθε μετακίνηση
- - Η απαγόρευση των μετακινήσεων μετά από συγκεκριμένες ώρες της μέρας
- - Το προσωπικό όριο στην ημερίσια μετακίνηση καθέ πολίτη
- -Κατάργηση της γραπτής δήλωσης , μετακίνηση μόνο μέσω αποστολής sms
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε πολίτης θα έχει δικαίωμα να στέλνει εως δυο μυνήματα την ημέρα στο 13033. Εξετάζεται και η θέσπιση χρονικού ορίου σε κάθε έξοδο, από την στιγμή δηλαδή της αποστολής του μυνήματος στο 13033 θα μετράει αντίστροφα κάποιος χρόνος.
Για τα νέα μέτρα που εξετάζονται μίλησε νωρίτερα σήμερα ο Στέλιος Πέτσας που εξήγησε ότι στόχος της κυβέρνησης θα ειναι ο πολίτης «να βγαίνει μια – δυο φορές, να συνδυάζει τις μετακινήσεις του, να είναι σύντομες».
Πρόβλημα & στα έσοδα
Στο υπουργείο Οικονομικών κατέγραψαν πτώση 30- 40% στα ημερήσια στοιχεία των φορολογικών εσόδων, πριν καν πέσουν στο σύστημα οι πληρωμές της 31ης Μαρτίου, αποδεικνύει ότι το χτύπημα του κορωνοϊού στον Προϋπολογισμό θα είναι βίαιο.
Κι όλα αυτά, πριν μετρηθούν οι επιπτώσεις τον Απρίλιο, όπου η μοναδική οικονομική δραστηριότητα εξαντλείται στα ράφια των super markets και στα γκισέ των φαρμακείων, αναφέρει το economistas.gr
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν επίγνωση της πρωτοφανούς κατάστασης και ήδη κοιτάζουν την επόμενη ημέρα, δηλαδή το πώς θα εξασφαλιστούν ροές εσόδων- αρχικά από την κατανάλωση- τουλάχιστον από το καλοκαίρι και μετά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εξασφάλιση επαρκών ταμειακών διαθεσίμων είναι, άλλωστε, αναγκαία προϋπόθεση όχι μόνο για τις πάγιες ανάγκες αλλά για τη συνέχιση των μέτρων ρευστότητας και των παρεμβάσεων στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, έτσι ώστε να μην επιβεβαιωθούν τα «μαύρα» σενάρια για βαθιά κρίση. Και δυστυχώς τέτοια σενάρια πολλαπλασιάζονται όσο περνούν οι ημέρες και διαψεύδονται οι αρχικές εκτιμήσεις για μια απλή διαταραχή (distortion) στην παγκόσμια οικονομία.
Tα δύσκολα είναι μπροστά μας με λίγα λόγια.